INSTABILITATILE ROTULIENE

INSTABILITATILE (LUXATIILE) ROTULIENE

 

 

      Rotula (sau patela) este un os sesamoid dezvoltat in grosimea tendonului cvadricipital, tendon care continua cel mai puternic muschi al coapsei, cvadricepsul femural, pentru a se insera pe tuberozitatea tibiei. Se formeaza astfel aparatul extensor, esential in locomotie si ortostatism. 

 

rotula3.jpg

   In ceea ce priveste rotula, aceasta are un rol biomecanic important prin cresterea fortei de extensie a acestui aparat actionand ca o parghie (fulcrum) la nivelul portiunii distale a femurului, adica la nivelul genunchiului. La acest nivel rotula se angajeaza intr-un sant corespondent ei situat in partea anterioara a femurului distal (sant trohlear) si gliseaza in timpul flexiei genunchiului avand o miscare practic ghidata de acest sant. 

RUPTURA TENDONULUI CVADRICIPITAL

Tendonul cvadricipital este o structura care uneste muschiul cvadriceps ( muschiul anterior al coapsei format din patru corpuri : vast medial, lateral, intermediar si drept femural) de rotula.

RUPTURA LIGAMENTULUI INCRUCISAT ANTERIOR

Ligamentele sunt structuri fibroase care unesc doua structuri osoase avand rolul de a stabiliza o articulatie opunandu-se unor anumite tipuri de miscari.

Ligamentele incrucisate au un rol esential in biomecanica genunchiului, fiind situate in centrul acestei articulatii. Ambele unesc tibia de femur, iar denumirea lor provine de la faptul ca se incruciseaza intre ele, unul fiind antero-extern si celalalt postero-intern. Rolul lor consta in limitarea miscarii de alunecare a tibiei fata de femur in plan antero-posterior, astfel ca atunci cand unul sau ambele ligamente incrucisate sunt rupte, apare senzatia de instabilitate sub forma "scaparii in fata sau in spate" a genunchiului (miscare descrisa ca "sertar" anterior sau posterior). De asemenea, LIA ( ligamentul incrucisat anterior) se opune rotatiei interne a tibiei fata de femur). 

GENUNCHI1GENUNCHI 2 LIA

Contact

Dr. Andrei Anastasiu

0723.615.045

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

 

Site dedicat pacientilor cu afectiuni ortopedice

Informatiile medicale existente in articolele publicate pe acest site au caracter informativ si nu trebuie utilizate in vederea tratamentului fara avizul medicului ortoped.

Recent posts